Publicerad 9 oktober 2019. TT och SvT
Större risk för cancer i täta bröst – tumörer syns inte på mammografin.
Vården missar vartannat fall av bröstcancer i så kallade täta bröst. Nu vill forskare och experter se ändrade riktlinjer och nya metoder för bröstcancerscreening.
 
Tät bröstkörtelvävnad är en av de starkaste riskfaktorerna för bröstcancer och tätheten gör det dessutom svårare att upptäcka cancern. Det gör att vården missar vartannat fall av bröstcancer i så kallade täta bröst. Nu vill forskare och experter individanpassa screeningen för bröstcancer och informera om täta bröst.
Bröstcancerförbundets rapport visar att tre av fyra kvinnor aldrig hört talas om begreppet täta bröst, alltså att brösten domineras av bröstkörtelvävnad istället för fett. Unga kvinnor har mycket körtelvävnad och bindväv, men en del kvinnor behåller sin körtelvävnad genom livet och har därmed en ökad risk att utveckla cancer.
Forskning visar att kvinnor med täta bröst drabbas på två sätt, dels har de en ökad risk för bröstcancer och dels är cancern svårare att upptäcka med vanlig mammografi, eftersom cancern döljer sig i tätheten. Cellerna i brösten utgör tätheten och ju fler celler i brösten desto högre risk för bröstcancer.
I Stockholms län drabbas 1800 kvinnor av bröstcancer.

Rutiner för undersökningar saknas.

Idag finns det inga rutiner för att informationen om brösttäthet når ut till kvinnor eftersom det inte ingår i radiologernas uppdrag från Socialstyrelsen. Enligt bröstcancerrapporten vill 8 av 10 kvinnor veta hur stor risken är att de får bröstcancer. 
– Det är viktigt för oss att den rutinen arbetas in. Då menar vi att det är hälso- och sjukvårdens skyldighet att ge kvinnor rätt information, säger Marit Jenset, generalsekreterare Bröstcancerförbundet.   

Vill anpassa screening efter risk.

Sakkunniga vill kombinera olika metoder för att öka effektiviteten i screeningen och därmed minska dödligheten i bröstcancer. Men eftersom det inte finns tillräcklig forskning är det svårt att påverka direktiven från Socialstyrelsen ännu.
Per Hall, överläkare och professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska Institutet och ledare för Sveriges mest omfattande bröstcancerstudie, Karmastudien, efterlyser nu resurser för att genomföra ett sådant projekt. 
– Vi kan inte omorganisera hela screeningprogrammet, men vi anser att det inte fungerar optimalt idag. Vi tror att det kan fungera bättre, skulle det vara så att vi hittar fler fall av cancer tidigt med en riskbaserad screening då tycker jag att man ska införa det om några år, säger Per Hall.

 Tillbaka